PERIODÓNCIA

La periodòncia és la ciència que estudia el periodont, aquest és l’àrea que envolta la dent i està composat per la geniva, l’os alveolar, el lligament periodontal i el ciment radicular.

L’exploració visual és molt important, juntament amb les radiografies i la sonda periodontal per tal de detectar precoçment la malaltia del periodont (periodontitis o més col.loquialment conegut com piorrea), i així el tractament és més senzill amb un pronòstic més favorable.

La malaltia periodontal té una causa clarament bacteriana. Factors generals de l’individu, la seva sensibilitat genètica, el tabac, malalties sistèmiques com diabetis o malalties hormonals, i factors locals afavoridors de placa bacteriana (com malposició dental, empastaments mal ajustats, ...) potencien la progressió de la periodontitis.

Un altre factor que afavoreix la periodontitis és el trauma oclusal causat per maloclusió dental (les dents no encaixen bé) o per per bruxisme (apretament o fregament dental).

Es classifiquen en:

  • Gingivitis lleugera, moderada o severa: procés inflamatori a nivell de la geniva, generalment indolora i que sagna al sondatge o espontàniament. Hi ha un acúmul de placa dental i càlcul (“sarro”).
  • Peridontitis crònica: pèrdua i destrucció de part de l’os alveolar, la geniva es retrau i apareixen bosses periodontals.

Després de realitzar una correcta i completa exploració i concretar un diagnòstic, cal que plantegem al pacient un precís pla de tractament, que inicialment ha de ser curatiu mitjançant l’eliminació dels agents causants i millora dels factors generals.

Així el tractament començaria amb motivació del pacient i instruccions d’higiene oral, raspatge, extraccions de dents amb mal pronòstic, ajust d’empastaments desbordants, ferulització de dents amb mobilitat, placa de descàrrega en pacients bruxistes. Un cop realitzat tot això es valoraria si cal un tractament quirúrgic periodontal.

  • implant o cargol de titani que insertem quirúrgicament en l’os
  • pilar de titani o ceràmica que s’adapta a l’implant i sobre el qual posarem la corona de la nova dent. També podem insertar la corona directament atornillada sobre l’implant, depenent de cada cas.

Avui dia també hi ha la possibilitat de col.locar implants de zirconi (consisteix en un tipus de ceràmica), que es van començar a comercialitzar l’any 2004. De totes maneres, la primera opció serien els implants de titani, ja que hi ha nombrosos estudis a llarg plaç demostrant el seu òptim resultat, però en cas d’al.lèrgia al titani es podria valorar el zirconi, tenint en compte que no hi ha estudis a llarg plaç.