PRÒTESIS

Una pròtesi dental és un element artificial destinat a restaurar l’anatomia d’una o varies peces dentals, restaurant també la relació entre els maxil.lars, a la vegada que recupera la dimensió vertical, i reposa tant la dentició natural com les estructures periodontals. L’encarregat d’elaborar i fabricar aquests aparells o elements artificials, és el protèsic dental, qui realitza el seu treball en un laboratori dental rebent les indicacions de l’odontòleg, que treballa a la clínica.

El terme “dentadura postissa” és potser el més conegut, en ocasions usat per generalitzar tot tipus de pròtesis, no obstant, l’ús d’aquestes paraules és en realitat un error. Existeixen diversos tipus de pròtesis dentals, i cada una d’elles seran les indicades segons les necessitats del pacient.

En ocasions existeix més d’una solució protèsica per a la mateixa boca, en aquest cas l’odontòleg haurà d’explicar les avantatges i inconvenients de cada opció, per tal que finalment sigui el pacient, aconsellat per l’odontòleg, qui decideixi ja sigui per salut, comoditat, eficàcia o inclús per preu, doncs són alguns dels factors a tenir en compte.

Quan la pròpia boca és la que limita el tractament prostodòntic, el tipus de pròtesis a utilitzar serà el que indiqui l’odontòleg.

Les prótesis podrien classificar-se en:

  • Removibles: són aquelles que el pacient pot retirar de la boca i tornar a col.locar per sí mateix, poden ser de resina o bé de metall-resina
  • Fixes: són aquelles que bé perquè estan cimentades o bé atornillades, només es poden col.locar i retirar per l’odontòleg. Col.loquialment s’anomenen pont o bé fundes.
  • Altres: pròtesis mixtes que consten d’una part que és fixa a la boca i una altra que el pacient pot retirar i col.locar.

I les pròtesis sobre implants o implantosuportades que són aquelles que estan suportades per implants fixes. Poden estar fixes als mateixos, o ser un dispositiu mixte que pugui retirar-se dels implants amb facilitat.