ODONTOPEDIATRIA

L’odontopediatria és la branca de l’odontologia encarregada de tractar els nens, l’odontopediatra serà l’encarregat d’explorar i tractar al pacient. També s’encarrega de detectar possibles anomalies en la posició del maxil.lars o dents per remetre a l’ortodoncista, especialista en ortodòncia, i de fer un tractament restaurador en cas de necesitar-lo.

El tractament restaurador principalment consisteix en tractar els traumatismes, usar selladors, que consisteixen en obturar lleument els solcs i fisures de les peces dentals sense ni treure material dental per evitar possibles càries, i en tractar les càries produïdes i les seves conseqüències.

Quan no hi ha més remei que extraure la dent de llet, s'ha de tenir en compte que les altres dents poden ocupar l'espai de la dent que falta, i posteriorment la dent definitiva no tenir espai per poder erupcionar al seu lloc, per això si encara falta temps per erupcionar la peça definitiva, l'odontopediatre pot recomanar la col.locació d'un mantenidor d'espai.

La principal diferència entre l’odontologia habitual i l’odontopediatria en el tractament de càries és la presencia de les dents temporals o de llet en els nens, el que fa que el tractament canviï, de forma que les lesions ocorregudes en la dentició temporal es tractaran d’una manera menys conservadora que les ocorregudes en les dents permanents, per evitar que, en el pitjor dels casos, es pugui donar un tractament insuficient a una dent temporal que després repercutiria en la dent permanent.

També és molt important en odontopediatria, el maneig de conducta del nen, ja que molts d’ells van al dentista amb por. Una cura adequada dels pacients per superar conductes difícils i problemes d’ansietat constitueix un constant repte per l’habilitat i l’experiència del professional.

Actualment, tot i haver unes millores en odontologia, tals com anestèsics eficaços, agulles indolores, tècniques senzilles, ...que fan oblidar les històries horribles sobre aquesta, el temor dels nens al dentista encara és patent en la nostra societat.