ORTODONCIA

Què és l’ortodòncia?
És una branca de l’odontologia que s’especialitza en el diagnòstic, prevenció i tractament de les irregularitats dentofacials o maloclusió (mossegada incorrecte). Persegueix la perfecte col.locació de les dents, amb els seus beneficis estètics i de salut, així com la normal coordinació dels maxil.lars, aconseguint una harmonia facial.Dents sanes que funcionen bé, i una cara equilibrada que agrada al que la contempla, repercutin en l’autoestima del pacient, i la seva acceptació social.
Els casos més freqüents que necessiten tractament d’ortodòncia són:

 • Dents apinyades o superposades
 • Sobremossegades o mossegades obertes (tanquen les dents posteriors però les anteriors)
 • Molt o poc espai entre les dents
 • Mossegada creuada
 • Dents absents o supernumeraris (de més)
 • Abans d’una rehabilitació oral
 • Gran desenvolupament de la mandíbula

A quina edat es pot començar un tractament?
És difícil establir a quina edat un nen necessita tractament d’ortodòncia. Si tenim en compte que els nens entre 7 i 12 anys estàn en període de canviar dents (exfoliar dent temporal o de llet per l’arribada de la dents permanent o definitiva), és recomanable una avaluació clínica i radiogràfica al voltant dels 7 anys per començar a observar i controlar el correcte creixement dentofacial durant aquest període. En ocasions, quan existeixen problemes evidents, pot ser recomanable visitar al nens abans dels 7 anys per poder realitzar un tractament precoç. Així doncs, en alguns pacients intervindrem aviat (tractament interceptiu precoç) obtenint-se, sovint, resultats inabastables només amb ortodòncia un cop acabat el creixement esquelètic, mentre que en altres, malgrat que el problema sigui manifest, recomanarem esperar revisant periòdicament els nens mentre erupcionen les dents i es desenvolupen els ossos de la cara.

És possible l’ortodòncia en adults?
A qualsevol edat, l’ortodòncia és capaç de corregir la mala posició de les dents per aconseguir una boca saludable. Una somriure bonic il.lumina la cara i la fa més atractiva. L’òs dels maxil.lars, malgrat ser molt dur, és també molt flexible. El procés biològic implicat en el moviment dental és el mateix a qualsevol edat, per tant, les dents poden moure’s tant als 20 com als 50 anys. No es tracta únicament de ser presumit, també és qüestió de salut. Una mala posició de les dents pot afavorir l’aparició d’altres problemes com càries, malaltia periodontal (de genives), o problemes articulars.

Sistema Tip Edge

Aquest sistema permet un moviment fisiològic de les dents amb forces molt lleugeres (2 unces o 90 grams), deixant que les dents busquin els camins de menor resistència per col.locar-se en la posició desitjada. L’ús de forces molt lleugeres té doble avantatge: primer el confort pel pacient i segona i més important és que la tracció sobre les dents ocorre d’una forma molt suau i respectuosa, així que els problemes de reabsorció radicular descrits en l’ortodòncia, són molt rars i els pacients amb escàs suport ossi (poc os), com els pacients periodontals, poden beneficiar-se d’això. Es un sistema d’ortodòncia de baixa fricció, el que fa que sigui molt similar al sistema Damon. Aquest sistema posseeix brackets metàl.lics i estètics (de ceràmica), el que fa que estèticament es vegin una mica menys

Sistema Damon

El sistema d’ortodòncia Damon no és únicament un producte nou, si no que és una manera de tractar els pacients El sistema d’ortodòncia convencional, sovint, cal que s’extraiguin algunes dents sanes i també cal l’ús d’aparatologia al paladar per tal d’expandir el maxil.lar i obrir espais. Això sol resultar bastant incòmode, i alhora es triga més temps. També el resultat que obtenim, amb l’ortodòncia convencional, sol ser una arcada dental més estreta i un perfil de la cara més pla, el qual s’accentua al llarg del temps. Els somriures Damon són més amplis i naturals, així com també el perfil més protruit. Aquest sistema Damon implica una ortodòncia dirigida a la cara del pacient, no tenint en compte tan sols l’alineament de les dents.

Aquest sistema de brackets usa un sistema de forces molt lleugeres, que s’igualen a les forces de creixement i desenvolupament normal. Els brackets Damon són d’autolligat passiu, que elimina la necessitat de lligadures elàstiques o metàl.liques. Però quest sistema no es compon tan sols dels brackets, també es compon d’ arcs lleugers d’alta tecnologia amb memòria que mouen les dents més ràpid i requereixen menys ajustaments, per això les visites no són mensuals, si no que oscil.len entre les 6 i 10 setmanes. Els brackets Damon usen un mecanisme de lliscament per subjectar l’arc, el que permet que les dents es moguin amb més llibertat, rapidesa i confort.

Lingual

L’ortodòncia, com totes les ciències, ha evolucionat i avançat gràcies a la incansable feina d’investigadors de tot el món. És així com neix, fa més de 20 anys, un sistema totalment invisible: L’ortodòncia Lingual, tècnica que consisteix en col.locar tots els brackets pel costat intern de les dents, quedant lliures d’aditaments les superfícies visibles. Hi ha moltes maneres d’aconseguir un somriure perfecte, però.... per què no escollir la més discreta?. L’Ortodòncia Incógnito pot corregir la posició de les teves dents oferint resultats duraders. Tot transcorre sense que ningú se n’adoni.
Les avantatges i el funcionament del Sistema Lingual Invisible Incógnito són:

 • L’aparell es fabrica a mida de les dents del pacient
 • Va enganxat per darrera de les dents
 • És molt més petit, per tant, més còmode
 • S’aconsegueixen resultats de forma més ràpida i fiable. De fet, és l’aparell lingual més usat en el món actualment.

És important assenyalar que l'avantatge de l’estètica la converteix en la primera opció per persones adultes joves que refusen usar aparells visibles i també per totes aquelles persones que per una raó o altra no volen sacrificar l’estètica. La major comoditat i estètica dels aparells en general, explica que l’ortodòncia per adults s’hagi triplicat en els últims 7 anys a Espanya. En l’actualitat, 1 de cada 4 pacients adults vol que els aparells no es vegin i sol.liciten ortodòncia invisible.

Invisalign

Invisalign usa jocs d’alineadors fets a mida que s’adapten a la teva boca. Els alineadors pràcticament invisibles, reposicionen les teves dents per tal que aconsegueixis un somriure del qual et sentiràs orgullós.

 • Treu-te els alineadors per menjar, respatllar-te o netejar-te les dents amb fil dental
 • Canvia els alineadors cada dues setmanes
 • Les teves dents es mouran poc a poc
 • Controls regulars del progrés amb l’ortodoncista
 • Resultats visibles sovint entre els 6 mesos i l’any

Invisalign pot usar-se per tractar la immensa majoria de problemes comuns d’ortodòncia que presenten adolescents i adults. Ja sigui per millorar lleugerament el teu somriure o per realitzar tractaments més complexes, Invisalign sempre ajuda. És ideal per tractaments amb dents apinyades o separades. Invisalign també pot solucionar patologies més complexes com sobremossegades, mossegades obertes o inclús mossegades creuades. De fet l’ortodoncista certificat per Invisalign pot donar solució a quasi qualsevol tractament usant només els alineadors transparents Invisalign o en combinació amb tècniques auxiliars.